tirsdag 13. september 2011

Medievaner

Hei igjen!


Nå har vi fått en oppgave til her i mediefaget som vi skal legge ut her som et blogg innlegg.
Det vi har om akkurat nå er medievanene til folk. Vi har hatt en anonym spørreundersøkelse på pc'n, hvor vi skulle krysse av for hvilke medier vi brukte (radio, tv, internett, avise osv..)
Der så vi at det som var mest brukt var internett og mobil.
Etter denne testen skulle vi da finne ut hvordan medievanene til unge er.

Bildet er hentet fra denne siden  HER

Medievanene til de unge har forandret seg en del med årene. Nå idag har nok de aller fleste en pc hjemme, eller i alle fall tilgang til pc. Og på fritiden sitter de unge ofte på pc'n og chatter. Før hadde man kanskje en stor stasjonær-pc som alle hjemme brukte felles. Internettet var heller ikke særlig kjapt, og det var ikke så mange av de unge som brukte den regelmessig da.Også ved skolebruk kan man noen ganger føle at de gamle skrivebøkene er byttet ut med en pc-skjerm.
Hvis vi skal kommunisere med hverandre bruker vi heller msn, e-post eller noen chattesteder isteden for å sende sms. Dette er fordi det koster penger å sende sms og å ringe, mens på Internett koster det ikke penger.
På internett har man tilgang til det aller meste, også når det gjelder mediene.


De aller fleste i Norge idag er eller har vært medlem i et nettsamfunn. Faktisk er så mye som halve befolkningen medlem av et nettsamfunn. Dette er beregnet fra folk mellom 9 og 79 år.

Her er det et bilde med noen av nettsamfunnene. Jeg fant dette bildet fra Nettsamfunn


Vi kan lese avisene på nettet, se på nett-tv og høre på radio.
Selvom mediene har blitt mer digitalt, så er det fortsatt mange av de unge som leser avisen i papirform. Her i Kongsberg er det blant annet flere som får Laagendalsposten hjem i postkassen. Jeg får den hjem vær dag og leser igjennom avisen hver morgen.
Men Laagendalsposten har også avisen sin i nettversjon, den kan du lese HER.

Det blir altså sånn at nettaviser blir mer og mer populært. Lesertallene fra VG nett (som du kan lese              på www.vg.no) viser at lesertallene har firedoblet seg.
Leserne til de skriftlige kjendisbladene som Se og Hør, og Her og Nå begynner derimot å falle.
Samtidig som antall nettaviser vokster sterkt, blir det færre og færre som kjøper skriftlig versjonen av avisene.
Andelen av de som leser papiravis har gått ned fra 78% til 65% fra aldersgruppen 16-24 år.




Bildet er klippet ut av meg fra siden medienorge
Kanskje nettversjonene kommer til å ta over de skriftlige mediene helt?


Så over til radioen som kanskje de aller fleste hører på om morran på kjøkkenet eller andre tider på døgnet.

Dette bildet er hentet fra siden medienorge

Fra statistikken kan vi se hvilke radiokanaler som er mest populære i de forskjellige aldersgruppene. Her ser vi da at de som er i alderen 65 + hører mest på radio, og at det da er NRK P1 som er mest populær. Blant ungdommen er det NRK P1, NRK P3 og P4 som er mest populær.
Radiokanalene sender også forskjellige programmer på radioen. Noen kanaler har mest musikk, enten da nyere, eldre eller blanding av musikk fra forskjellige tider.

Når det gjelder mobiler så blir de bare mer og mer utviklet. Det har kommet touch mobiler, mobiler med tastatur og alt utvikler seg hele tiden. Det er også Internett på mobilen, så du kan kommunisere også mellom Internett på mobilen. Eller så bruker vi mobilen mest til å sende meldinger og ringe.


Når det gjelder tv seerne ser vi en liste over TV kikking her. Før var tven som en stor firkantet boks, mens idag har størrelsen forandret seg veldig. Nå er det flatskjerm-tv som gjelder.
Vi ser at TV bruken har gått litt opp og ned gjennom årene, men vi ser også gradvis at bruken av tv har økt. Det har kommet mange flere kanaler, slik at alle aldersgrupper skal ha kanaler de liker.


Så mediene våres har forandret seg en del, og det kommer det nok til å gjøre hele tiden videre også. Teknologien våres blir også hele tiden bedret, og det er noe som er med på å påvirke dette, spesielt mediene som ikke er på papirform. Gjennom mediene får vi først og fremst vite hva som skjer rundt oss i nærmiljøet eller rundt større områder. Både fra radioen, TVen og Internettet.



2 kommentarer:

  1. En solid fagtekst. Her viser du at du har oversikt over våre medievaner. Det er positivt at du illustrerer med tabeller.

    SvarSlett
  2. Takk for positiv tilbakemelding Jan Arve! :)

    SvarSlett